Otse põhisisu juurde

Kuidas saada kiiresti profiks? Teised professionaalid ei taha, et seda loeksid (8. nädal)

 

Enne kui saab rääkida profiks saamisest, tuleks välja selgitada, kes üldse on professionaal. Mida peaks harrastaja õppima, et ta pääseks profiliigasse? Kust jookseb see piir, mis eristab "käsitöölist" professionaalist? Selleks, et saada ülevaade professionaali omadustest, tuleks uurida, kuidas erinevates valdkondades seda eristust tehakse.

Millised on nõudmised professionaalile kokkamise maailmas?

Internetis leidub igasuguseid tööpakkumisi, kus otsitakse "professionaalset kokka", või kus keegi asjatundja* kokk on jaganud retsepti ning andnud teistele soovitusi, kuidas olla rohkem nagu tema. 

Näiteks otsis UNICJOB 2009. aastal Norra kõrgtasemelisse hotelli 'professionaalset kokka'. Mõned märksõnad, mis ootuste alla lisati, olid nt:
  • iseseisvus
  • kiirus ja täpsus
  • efektiivsus
  • teenindus- ja suhtlemisvalmidus
  • meeskonnatööoskus
Top Chef Uniforms (Austraalia kokavormide disainikoda) eristab ühes oma artiklis spetsialisti tavalisest kokast selliste nõudmistega. Professionaal peaks:
  • oskama toitu taldrikule viimistleda (see on nende sõnul üks tähtsamaid omadusi)
  • näitama loovust uute roogade valmistamisel
  • olema organiseeritud köögis
  • suutma teisi kokkasid köögis juhtida
  • olema paindlik ja leidlik

Kuidas toimub eristamine spordis?

Üldiselt mõeldakse professionaalse sportlase all inimest, kes teenib raha spordiala harrastamisega. Kas spordis on tõesti madal piir spetsialisti ja harrastaja vahel või on asjatundja midagi enamat, kui "spordis töötaja"?
Encyclopedia.com defineerib "professionaalse sportlase" järgmiselt (sissekanne inglise keeles, tõlge siinkirjutaja poolt): Ta tegeleb elatiseks spordiga ning on aastate pikkuse treenimisega jõudnud oma ala tippu. Profisportlasel on naturaalset annet, võhma ja võistlushimu, samuti on tal suurepärased refleksid ja koordinatsioon ning tugev enesedistsipliin harjutamise ja treenimise osas. 
Sissekandes on veel lisatud, et profisportlane on võitnud auhindu ning ta peab oma vormi pidevalt hoidma ning olema kursis uute võtetega.

E-spordis käib professionaalse e-sportlase või pro gameri defineerimine sarnaselt. British Esports Association kirjeldab oma artiklis profisportlast kui inimest, kes on alal (loe: mängus) parimate seas ning on seda tõestanud võitudega suurtel turniiridel. Asjatundja peab samuti saama hästi läbi oma tiimikaaslastega, olema hästi juhendatav, kohtuma fännide ja ajakirjanikega ning seda tegema viisakal viisil.

Spordi ja kokkamise üldistamine

Nii kokanduse kui ka spordimaailmas (ning ka mujal) on professionaali ja "käsitöölise" eristamisel sarnased kriteeriumid. Need on küll väljendatud eriala spetsiifiliselt, aga põhimõte jääb samaks. Asjatundja peaks olema:
  • kogenud oma valdkonnas
  • suuteline iseseisvalt hakkama saada
  • valmis oma oskusi pidevalt täiendama
  • osav suhtleja kolleegidega, ülemustega ja fännidega
  • tõestanud oma pädevust auhindade või diplomite võitmisega
  • kompentente erinevates oma eriala valdkondades
  • lisaks veel mitmeid kriteeriume, mida ei jõua loetleda

Millise omaduse arendamine teeb kõige kiiremini profiks?

Tegelikult ei ole ühte kindlat viisi või omadust, mis teeb kellestki professionaali. Igas valdkonnas on oma nõudmised ning ei ole kindlat piiri, mille ületamisel. võib end asjatundjaks kutsuda.

Minu kui mitte-professionaali hinnangul on peamine eristus asjatundja ja harrastaja vahel just lai kompententsus erialal. Mõtte selgitamine automehaaniku näitel - 
kui kodune lukksepp oskab oma teadmistega vahetada pidureid ja mootoririhma, siis erialainimene on kursis kogu auto hingeeluga ning on vähemalt baastasemel tegelenud iga komponendi vahetamise/parandamisega. Kui tal puudub otsene kogemus mõne kindla töö jaoks, oskab ta selle kohta juhised leida ning saab oma baasteadmistele tuginedes tööga hakkama.

Ehk professionaal peaks oskama oma eriala kõiksuguseid tehnikaid, kasutanud paljusid vahendeid, olema kursis terminitega. Kõike selleks, et tunda end igas olukorras kui kala vees.



* - asjatundja, spetsialist, erialainimene on (siin postituses) kasutusel sünonüümidena professionaalile, nagu teeb seda ka EKI 

Kommentaarid