Otse põhisisu juurde

Sip'n'puff abivahend (13. nädal)

 

Sip'n'puff on hõlbsustusseade, mis aitab liikumispuudega inimesel kontrollida seadet, mille jaoks muidu läheks vaja (täielikku) kontrolli oma käte või jalgade üle.

Töö põhimõte

Seadeldis koosneb huulikust, voolikust ja rõhusensorist. Huulik on vooliku kaudu ühendatud rõhusensoriga. Sensor on ühendatud arvutisse. See arvuti võib olla nt klassikaline lauaarvuti või elektriratastooli mikroarvuti. Signaal, mille sensor arvutisse saadab, oleneb kasutaja poolt tekitatud rõhu muutusest.

Sip'n'puffi sensor tunneb ära tugeva ja nõrga puhumise ja imemise. Tugeva ja nõrga väärtused on kalibreeritavad, seega kasutaja saab ise ära määrata, kui kõvasti ta huulikusse puhuma peab. Neid rõhumuutuseid on võimalik tegema panna erinevaid operatsioone olenevalt kasutaja vajadustest.

Võimalikud kasutusalad

Põhimõtteliselt puudub piir sip'n'puffi erinevatel võimalustel, kuna seade saadab arvutile signaale ja see on arvuti ülesanne otsustada, mida mingi kindel signaal tähendab/tegema peab. Seega annab seadistada igat erinevat puhumise/imemise kombinatsiooni tegema erinevat operatsiooni. Enamasti piirdutakse lihtsamaga.

Lauaarvuti kasutamise hõlbsustamisel on sip'n'puff üldiselt kas hiire või klaviatuuri eest. Näiteks puhudes liigub hiir ühes suunas, imedes teises suunas, paar kiiret puhumist on vasak hiireklikk, paar imemist aga parem. Või saab puhudes ja imedes kirjutada morsekoodis. Kiire sisend on täpp, pikem sisend aga kriips. 

Orin pakub oma seadetega ka võimalust kasutda Apple'i tooteid.

Sip'n'puffi on võimalik rakendada ka elektriratastooli juhtimiseks. Esimene tugev puhumine paneb tooli liikuma edasi suunas, tugev imemine peatab selle. Vastupidiselt esimene tugev imemine alustab tagasisuunas liikumist, tugev puhumine lõpetab selle. Nõrkade sisenditega saab ratastooli keerata.

Arvamus

Polnud enne E-ITSPEA 13. nädala teksti kuulnud sip'n'puffist, seetõttu see mind ka paelus. Tundub ülimalt lihtne lahendus, mis laiendab liikumispuudega inimese võimekust. Kuna kasutuskogemus puudub, ei oska hinnata, kas sellest päriselt ka nii palju kasu on. Aga nagu ka selles videos öeldud, on sip'n'puff parim lahendus Jaredile, kellel on tserebraalparalüüs. Võrreldes muude kallimate hõlbsustusvahenditega, on $400ne sip'n'puff päris hea hinna-võimekuse suhtega.

Kommentaarid