Otse põhisisu juurde

Veebilehe kasutatavuse hea ja halb (12. nädal)

 

Veebidisain on jõudnud päris kaugele võrreldes algusajaga. Esimesed veebilehed olid lihtsalt tekst valgel (või mingit muud heledat neutraalset värvi) taustal. Veebilehed tänapäeval sisaldavad kõiksugu liikuvaid pilte ja tekste, JavaScriptiga tehtud pluginaid, sisu vormindust jm. Piiriks on ainult kujutlusvõime.

Kui lasta veebilehte tehes sisemisel kunstnikul vabalt tegutseda, võib tulemuseks olla leht, mis näeb küll hea välja, aga kasutaja ei leia sealt midagi üles. Või siis vastupidi, et kõik vajalik on veebilehel olemas, aga ebaõnnestunud disain segab vajaliku leidmist. Samuti on ka veebilehti, kus pole arvestatud erinevate platvormidega. Ehk arvutis brauserist sirvides on kõik hästi, aga telefonilt vaadates pole leht kasutatav.

Digilugu.ee

Üks näide veebilehest, mille kasutatavus annab soovida, on Eesti patsiendiportaal lehel digilugu.ee
  • õpitavus - esimeset korda lehele minnes tundub nagu oleks kõik saadaval. Tegelikult tuleb mõningate funktsioonide leidmiseks seal ringi otsida, kuna need on peidetud teiste menüüvalikute taha.
  • tõhusus - kui kasutajale on juba teada, kust mingit toimingut leida, siis leiab selle sealt kiiresti ja saab ka kiiresti tehtud.
  • meeldejäävus - kui pole lehte ammu kasutanud, siis tuleb peaaegu otsast alustada, et leida jälle vajalikud võimalused üles.
  • veakindlus - patsiendiportaali kasutades ei ole võimalik midagi eriti valesti ära teha. Kõige hullem on omale vale vastuvõtuaeg broneerida või mõni tervisevorm valesti ära täita. Need aga suurt kahju ei tee.
  • rahulolu - lauaarvutist brauserist lehe kasutamine on enam-vähem kogemus. Asjad on küll peidetud, kuid kui asukohad meeles, leiab üles. Olukord pole aga sama väiksemalt ekraanilt. Veebilehte tehes pole rõhku pandud telefoni versioonile, seega on lihtsalt veebiversioon kokku surutud. Terve sisu nägemiseks tuleb tõmmata lehte külje peale.

AirBnB.com

AirBnB veebileht on näide lehest, kus kasutatavus on üpris hea.
  • õpitavus - esmalt veebilehele jõudes on kohe paista otsinguriba, seega saab oma külastuseesmärgi kergesti täita. Otsinguriba peale vajutades tekib ka selgitusi, mida antud lahtrisse kirjutada. Oma konto valikutes õige koha leidmine vajab veidi uurimist, kuid enamus on sildistatud. Keelevalikutes on saadaval ka eesti keel, mis ei ole lihtsalt Google tõlkega tehtud.
  • tõhusus - AirBnB lehe kasutamine pole keeruline ka esimesel korral, kuid kui juba paar otsingut seljataga, läheb protsess veel kiiremini.
  • meeldejäävus - olles enne lehte kasutanud, ei ole seal palju meelde tuletada.
  • veakindlus - kogemata on keeruline seal mingisugust apsakat teha. Kõige hullem, mis juhtuda võib on valesti broneeringu tegemine, kuid isegi nendel on 100% raha tagasi tühistamisel
  • rahulolu - lehe üldine kasutamiskogemus on meeldiv. On ka mõeldud kasutajatele, kes sirvimist telefonil või tahvelarvutil teevad. Ehk lehel on eraldi väiksema seadme versioon.


Kommentaarid